A lézeres szemműtét ár és érték, mit kapunk a pénzünkért?

Lézeres szemműtét céljából hova érdemes menni ?
Hogy alakul az ár Budapesten és vidéken ?
Melyik lézeres eljárást érdemes választani ?
A lézeres szemműtét kiválasztásánál az ár legyen a döntő szempont ?
A lézeres szemműtét ára milyen viszonyban van a minőségével, biztos jobban járunk, ha az olcsóbbat választjuk ?

Aki már eljutott gondolatban odáig, hogy nem szeretne a továbbiakban kontaktlencsét, szemüveget hordani, ilyen kérdésekre keres választ.

Függetlenül attól, hogy sok, vagy kevesebb pénzt tudunk a műtétre szánni, a rendelkezésünkre álló összegért kapható legjobb szolgáltatást szeretnénk választani. A legjobb ár/érték arányt keressük, mint mindig. Ennek érdekében igyekszem összehasonlítani a hazai lézerklinikák által nyújtott lézeres szemműtét árakat és a nyújtott szolgáltatást, az ideális hely és műtét típus kiválasztásának érdekében.

A lézeres szemműtét végzéséhez nagyon komoly műszaki felszereltségre és magabiztos orvosi tudásra van szükség. A műtét eredménye, vagyis az elért látásjavulás mértéke döntően ettől a két dologtól függ: A műszaki tartalomtól és az orvosok munkájától.

Ahhoz, hogy érdemben vizsgálhassuk a lézeres szemműtét árakat meg kell tudjuk, miért is fizetünk, vagyis meg kell ismerjük az alkalmazott lézeres eljárásokat, azok előnyeit, hátrányait. Két eljárást kell megértenünk: A szem felszínén végzett és a szaruhártya belsejében végzett kezeléseket.

Ha már tisztában vagyunk az eljárásokkal, megvizsgáljuk, hogy az adott árhoz a különböző intézményekben milyen műszaki tartalom kapcsolódik, vagyis milyen technikát kapunk a pénzünkért.

Végül áttekintjük, hogy hol, milyen minőségű orvosi szolgáltatásra számíthatunk és ennek milyen hatása van a lézeres szemműtét várható eredményére.

 

A LÉZERES elájárások ár/érték szempontjából összehasonlítva

A korszerű hazai klinikákon ma már negyedik generációs lézerek dolgoznak. Ugyanolyanok, mint a világ bármely más, nálunknál jóval fejlettebb részén New York-tól Bécsig. Ezek a gépek nagyjából mindent tudnak, amit a XXI. század technikája lehetővé tesz, teljes biztonsággal végezhető velük a legbonyolultabb lézeres szemműtét is.

PRK lézeres szemműtét kezelésPRK kezelés

Lehet velük a szem felszínén kezelni: ezek az ún. PRK típusú műtétek. Vagy lehet a szaruhártya érzéketlen belsejében, ezek a LASIK és FEMTO típusú kezelések. Lehet velük úgy kezelni, hogy nem veszik tekintetbe az egyéni fénytörési hibákat és lehet lényegesen jobb eredményt elérni, ha tekintetbe veszik. A lehetőség minden nagy klinikán adott, már csak az a kérdés, hogy a lézereiket mire, hogyan használják a klinikák és milyen árat szabnak.

A LEGEGYSZERŰBB LÉZERES KEZELÉS, AMIT EZEKKEL A LÉZEREKKEL VÉGEZNI LEHET, AZ A NEM EGYÉNRE SZABOTT, EGYSZERŰ, FAPADOS FELSZÍNI PRK KEZELÉS. Ennél a szemműtét típusnál a legalacsonyabb az ár is.

Ha ezeket a lézereket arra használják, hogy egyszerű, nem egyénre szabott PRK kezelést végezzenek velük, az kicsit olyan, mintha egy iPhone 6-ost csak telefonálásra használnánk és teljesen megfeledkeznénk a többi szolgáltatásáról. Ez a kezelési eljárás annyira egyszerű, hogy nem nagyon tud különbség lenni a szolgáltatás minőségében és eredményében, ezt minden klinika egyformán végzi. Érték oldalról tehát egyszerű, nem egyénre szabott fapados PRK kezelés vonatkozásában nincs különbség a korszerű lézereket használó klinikák nyújtotta lézeres szemműtétek között, mivel ennél az egyszerű eljárásnál alig-alig használják ki a XXI. század nyújtotta műszaki lehetőségeket. Ha ezt az eljárást választjuk, az elérhető minimumot kapjuk, kb. azt, amit a lézertechnika 15 évvel ezelőtt is tudott.

Ha ezt a fapados PRK-t választjuk, az ár oldalról sem találunk különbséget, mivel csak néhány ezer forintos eltérés adódik az egyszerű, minden extra szolgáltatást nélkülöző PRK vonatkozásában a negyedik generációs lézerrel dolgozó klinikák között. Tehát ha egyszerű, fapados PRK-t akarunk, mindegy, melyik klinikát választjuk azok közül, akiknek jól karbantartott negyedik generációs lézerük van. (Érdekes, hogy a legnagyobb hazai lézerklinika, a Sasszemklinika veszi magának a bátorságot és a fapados árkategóriában nem is kínál kezelést. Ennek a legvalószínűbb oka az, hogy komolyan gondolják a „mi csak azt ajánljuk, amit magunk a legjobbnak tartunk” filozófiájukat, bár ez pénzügyileg elég nagy ostobaságnak látszik, hiszen így az alsó szegmensben vélhetőleg nem csekély piacot vesztenek.)

Ha tehát fapados PRK-t szeretnénk választani, a negyedik generációs lézerrel rendelkező klinikák közül bármelyikhez fordulhatunk, nincs az ár/érték viszonyban érdemi különbség. Budapesten a Focus Medical, az Optimum és a St. James rendelkezik korszerű negyedik generációs lézerrel a Sasszemklinikán kívül, aki nem ajánl csak magasabb szintű, egyénre szabott PRK-t, fapadost nem. Vidéken a győri és a szegedi klinika lézere szintén negyedik generációs.

A klinikák egy része bedob néhány marketing trükköt is a fapados PRK szalonképesebbé tételére, vagy a választék látszólagos bővítésére, ezek azonban mégiscsak trükkök, ne dőljünk be neki.

Az egyik ilyen tipikus próbálkozás, hogy a fapados PRK kezelés helyett új nevet adnak a lézeres szemműtétnek annak függvényében, milyen módszerrel távolítják el a szaruhártya felszíni hámszövetét.

Ilyen variációk a LASEK ill. az epiLASIK, melyek az ég világon semmit sem tesznek hozzá az eljárás eredményéhez, a LASEK kifejezetten rontja a vevők komfortját, lévén az itt alkalmazott alkohol csípi a szemet. Ezen eljárások kapcsán a lézeres szemműtét érték oldalról nem javul, (esetleg romlik), az ár viszont csak kicsit, jelzés értékkel magasabb, tehát ár-érték szempontból semmiképp nem jönnek szóba ezek a kezelések, ezeket nem érdemes választani. LASEK-et, epiLASIK-ot ne kérjünk, azok rosszabbak, mint az egyszerű PRK.

A KÖVETKEZŐ, VALÓBAN MINŐSÉGI LÉPÉS A LÉZERES SZEMMŰTÉT EGYÉNRE SZABÁSA.

Egy kicsit időzzünk el ennél a kérdésnél, mert ez valóban komoly értéknövelő tényező. Az egyénre szabással lényegesen jobb látás érhető el, mert a kezelés tekintetbe veszi a beteg fénytörési hibájának egyéni variációit. A különbség olyan, mint egy konfekció öltöny és egy nagyon jó szabó által méretre készített öltöny között. A konfekcióöltöny az „átlagos” alkatot célozza, mindenkinek jó, de szinte senkinek sem tökéletes. Az egyénre szabott tekintetbe veszi a vásárló összes paraméterét, így persze sokkal jobban áll a vevőn, az egyénre szabott megoldás tökéletes.

A szabónak két dologra van szüksége ehhez: Egy olyan eszközre, amivel meg tudja mérni az egyéni különbségeket, ez a centi. Ezen felül kell egy olló, amivel kiszabja az öltönyt, a mérés alapján egyénre szabottan.

A lézeres szemműtét esetében a centi szerepét egy különleges műszer, az ún. Aberrométer tölti be. Ezzel külön-külön meg tudják mérni a szem minden egyes apró pontjának a fénytörési hibáját és a korrekció során tekintetbe veszik ezeket az apró eltéréseket is.

Ahhoz, hogy minden egyes pont fénytörési hibáját külön-külön meg tudják mérni, a lézerklinikáknak egy speciális mérőműszerre van szükségük az egyénre szabott szemműtét elvégzéséhez.

Bár mindegyik negyedik generációs lézer képes egyénre szabott kezelést végezni, mégis, ha a klinikának nincs olyan műszere, amely képes erre a külön-külön pontonkénti mérésre, akkor persze a lézer se tud ilyen kezelést végezni. Márpedig nincs mindegyiknek, mert az aberrométer ára a lézer árához mérhető kategóriába esik.

Azokon a klinikákon, ahol rendelkezésre áll az aberrométer, ott feltérképezik a szem felszíneit, belsejét, sok száz mérési adatot begyűjtve. Ezek alapján a kérdésben nagyon nagy tapasztalattal rendelkező szakorvos elkészíti az egyénre szabott kezelési tervet.

Aberrométerrel hazánkban a Focus Medical, az Optimum, és a Sasszemklinika rendelkezik, valamint a szegedi lézerklinika, ezek tudnak egyénre szabott kezelést végezni. A St. James klinika is egyénre szabott kezelésről beszél, cPRK néven, csakhogy nekik nincs aberrométerük, ami legalább is lehetetlenné teszi az egyénre szabást. Kb. annyira, mintha a szabónak nem lenne centije, de egyénre szabott öltönyről beszélne.

Az egyénre szabott kezelés valóban jelentősen javítja az elérhető eredményt, nem egy olyan beszámoló olvasható a fórumokon, ahol 140, 150 %-os látást sikerült elérni az egyénre szabásnak köszönhetően.

Tehát érték oldalról itt komoly nyereséget kaphatunk, az ár érdekes módon szinte itt is egyforma, azon három klinika, ahol valóban nyújtják ezt a szolgáltatást, szinte azonos áron kínálja a portékát.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a fapados és az egyénre szabott lézeres szemműtét árak között 10-12 % különbség van összesen, az eredményben pedig ennek a háromszorosa várható, tehát az egyénre szabott kezelés a PRK kezelések között messze a legjobb ár/érték aránnyal rendelkezik. Ha tehát PRK kezelés mellett döntünk, az egyénre szabott kezelés ár /érték szempontból a megfelelő választás.

NO-Touch PRK kezelés

A közelmúltban színre lépett egy új eljárás, a PRK továbbfejlesztett változata, a NO-Touch PRK. Valószínűleg azért került erre sor, mert rengeteg ember van, aki irtózik attól, hogy hozzáérjenek a szeméhez. Itt a PRK-hoz szükséges hámeltávolítást sem az orvos végzi kézzel, hanem a lézer teszi ezt is helyette, egy lépésben a kezeléssel. Az ára jelenleg alig magasabb, mint az egyénre szabott PRK-jé, tehát aki érzékeny ebben a kérdésben, választhatja a NO-Touch kezelést is. A Sasszemklinika honlapja azt állítja, hogy ez a kezelés „gyengédebb a szemhez”, ami nem túl konkrét állítás, valószínűleg azt jelenti, hogy az eredményt nem javítja tovább a PRK No-Touch mivolta, csak kényelmesebb valamivel.

LASIK és FEMTO lézeres szemműtét kezelésLÉPJÜNK A KÖVETKEZŐ SZINTRE: LASIK és FEMTO kezelés

A szem felszínén végzett egyénre szabott PRK kezeléshez egy aberrométer és egy negyedik generációs lézer szükséges. Az eljárás rendkívül biztonságos, a nagy klinikák komoly, esetenként hatalmas tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren. Ma ezek a kezelések 130-140 e Ft-ért megkaphatóak, ami egy viszonylag gyorsan megtérülő összeg. Nincs is ezzel semmi baj, ha csak annyi nem, hogy a PRK műtét után a vevő néhány napig panaszos, akár egy hétre is kieshet a munkából.

Mivel az emberek általában gyorsan és fájdalommentesen szeretnénk hozzájutni az éleslátáshoz, a világban viszonylag hamar kifejlesztettek egy újabb, a szem szaruhártyájának belső, érzéketlen rétegében végzendő kezelést, az ún. LASIK, majd a FEMTO eljárást.

A LASIK és a FEMTO három dologban biztosan jobb az egyénre szabott PRK eljárásnál:

  1. Nincs műtét utáni fájdalom, idegentest érzés
  2. Sokkal gyorsabb, /néhány óra/ a rehabilitáció, vagyis a munkába állás akár már másnap lehetséges.
  3. Magas dioptriák kezelése eredményesebb, nincs visszaromlás.

Ennek tükrében nem kérdés, hogy az érték oldalról jelentős többletet kínálnak ezek az eljárások. Az első pont esetében az értéknövekedés szubjektív, annak függvényében, ki mennyire toleráns a kellemetlenségekkel szemben.

A második pont, a gyors munkába állás már könnyen forintosítható, míg a harmadik pont a nagy dioptriák jobb eredményű kezelése szintén jelentős értéket jelent.

A gond abból származik, hogy mindkét eljáráshoz hozzá kell férni valahogyan a szaruhártya belső, fájdalmatlan rétegéhez. Két lehetőség van erre, a LASIK és az FEMTO műtét. A két eljárás között döntő különbség van, a LASIK olcsóbb és veszélyes, a FEMTO valamivel drágább, de veszélytelen.

A LASIK műtétnél az orvos egy rezgő szikével, az ún. mikrokeratommal elvégez egy oldal irányú metszést a szem felszínén, a keletkezett lebenyt félrehajtja. Így elérte a belső, fájdalmatlan réteget. Itt ugyanúgy használja a lézert mint a PRK eljárásnál, eltávolítja a dioptriákat, a lebenyt visszahajtja és kész. Mintha a krumpli héját visszahajtanánk, miután elértük a héj alatti részt.

A rezgőkéses LASIK eljárásnak 10 %-os plusz költsége sincs a szolgáltató részére, egy mikrokeratom ára a tizede sincs egy korszerű lézerének, mégis akár kétszeres árat is lehet érte kérni a műtétért, mint ahogy ezt pl. az Optimum lézerklinika is teszi, Zyoptic kezelés néven. A műszer relatív olcsósága ellenére akár a kétszeres ár mellett is rendben lehet az ár/érék arány, ha nem lép fel szövődmény.

A probléma ott van, hogy a vágás alatt elég sok dolog el tud romlani, aminek következtében számos komoly szövődmény léphet fel. Persze ennek a valószínűsége 1% alatt van, de ha az 1% a saját szemünk,akkor nagy baj van. Ugyanígy, mivel a lebeny nem nő vissza, csak visszatapad, oldalirányú erővel elmozdítható, leszakítható. Ilyen sérülésről számoltak már be légzsák kinyílása kapcsán, sportsérülésként, de egyszerű smink-balesetként is. Persze ez is elég ritka, de akkor pótolhatatlan hiány keletkezik.

Néhány éve még csak két lehetőség között választhatott, aki gyors, fájdalommentes éleslátásra vágyott: Vagy a kényelmes, gyors rehabilitációt kínáló LASIK módszert választja és bevállalja a kockázatot, vagy a lassabb de biztonságosabb PRK eljárást kéri. Az internet tele van LASIK-os rémtörténetekkel, ezek azonban valószínűleg erősen túloznak. A LASIK az esetek 99 %-ban szövődménymentes, eredményes, gyors beavatkozás.

Úgy tűnik, az 1% is soknak bizonyult a piac számára /persze tényleg sok, ha úgy nézzük, hogy 50 ember 100 szeméből eggyel komoly baj van/.Különösen problémás ez, ha az az egy épp a mi saját szemünk./

A piaci nyomás világszerte elég nagy volt ahhoz, hogy a gyártók kifejlesszenek egy olyan eljárást, ami biztonságos mint a PRK és kényelmes mint a LASIK.

Ez a FEMTO műtét.

Nézzük meg mi is a különbség? A LASIK-nál az operáló orvos keze és egy rezgő szike dolgozik, a FEMTO során egy számítógép vezérelte femtosecundumos lézer végzi a lebeny kialakítását. Ennek megfelelően olyan szövődményei, mint a hagyományos LASIK-nak nincsenek, sőt a kialakított lebeny is úgy illeszkedik vissza a szaruhártyába, mint a dugó a kád lefolyójába. Oldal irányba egyszerűen nem lehet elmozdítani, vagyis nem kell félni attól, hogy oldal irányba elmozdulva leszakadhat.

A FEMTO eljárásnak a fogyasztó szempontjából nincs hátránya a LASIK-hoz képest, csak előnye. A szemműtét ugyanúgy a szaruhártya érzéketlen belsejében történik, a rehabilitáció rendkívül gyors, a nagy dioptriák is maradék nélkül megszüntethetők. Jogos a kérdés, miért nem végez mindenki FEMTO-t a LASIK helyett. Ennek oka az, hogy a FEMTO-hoz egy újabb lézerre van szükség, ami semmivel sem kerül kevesebbe, mint az a lézer, amivel a szaruhártya átalakítása zajlik. Tehát a költség dupla a szolgáltató részéről. Ráadásul a vevőknek csak kis része látja át, hogy mi a különbség a LASIK és az FEMTO között, tehát mindkettő árát a lényegesen alacsonyabb önköltségű termék, a LASIK határozza meg. Ennek köszönhetően a LASIK-ot relatíve nagyon drágán, a FEMTO-t relatíve nagyon olcsón kaphatjuk meg, hiszen az FEMTO-t végző szolgáltatók nem tudnak az árral a tényleges költségnövekedésük arányában feljebb lépni, mert az alacsony önköltségű LASIK a meghatározó.

Fentieknek megfelelően ár/érték arányban egyértelműen a FEMTO a jobb választás, mivel alig drágább, mint a hagyományos LASIK az általa nyújtott biztonság viszont jelentős többletérték.

Ha valaki mégis a LASIK-ot választja a FEMTO helyett, akkor egyértelműen az Optimum Zyoptix kezelése a legjobb választás, mivel az Optimum elég régen végez ilyen kezeléseket. Minden más LASIK kezelést kínáló klinika erősen kerülendő több okból is, melyekre az orvosi munka minőségét taglaló részben térek ki.

ÖSSZEFOGLALVA

A negyedik generációs lézerekkel végezhető kezeléseket tekintve a legjobb ár-érték arányú beavatkozás az egyénre szabott FEMTO, az általa nyújtott kényelemnek és biztonságnak köszönhetően.

A hagyományos LASIK egyértelműen a legrosszabb választás ár/érték szempontból, mert közel azonos áron kínál lényegesen kisebb biztonságot, mint a FEMTO.

Az egyénre szabott PRK mintegy fél áron kapható meg a FEMTO-hoz képest. Mindazoknak, akiknek nem nagyon sürgős a munkába állás, hajlamosak némi átmeneti kellemetlenséget elviselni és nem túl magas a dioptriájuk, ez lehet a leggazdaságosabb választás. Ha kerülni akarjuk, hogy hozzáérjenek a szemünkhöz, választhatjuk a NO-Touch PRK-t is.

Az egyénre szabott PRK átlagosan 10 %-al magasabb árával, viszont lényegesen jobb eredményével ár/érték arányban jelentősen megelőzi a legolcsóbb, fapados PRK-t.

A különböző marketing trükkökkel emelt árú PRK beavatkozások , pl. LASEK, epiLASIK plusz ára egyértelműen rontja az ár/érték arányukat a PRK-hoz képest.

TEHÁT HA MEGENGEDHETJÜK MAGUNKNAK, HOGY A DRÁGÁBB KATEGÓRIÁBAN VÁLASSZUNK, AKKOR A LÉZERES SZEMMŰTÉT ÁRAK SZEMPONTJÁBÓL AZ EGYÉNRE SZABOTT FEMTO, HA OLCSÓBBAN KELL VÁSÁROLNUNK, AKKOR A VALÓDI EGYÉNRE SZABOTT PRK KEZELÉS, -esetleg NO-Touch formájában-, A VÁLASZTANDÓ.

FEMTO-t a Focus Medical és a Sasszemklinika kínál. Az utóbbi időben a St. James is elkezdett FEMTO műtéteket végezni, de aberrométer hiányában nem nyújtanak egyénre szabott kezelést. Valódi egyénre szabott PRK Budapesten az Optimumban, a Focus Medicalban, és a Sasszemklinikán, vidéken kizárólag Szegeden kapható. Egyénre szabott LASIK kezelés az Optimumban egyénre szabott FEMTO kezelés a Focus Medicalban és a Sasszemklinikán kapható.

Olvasószemüveg kezelésOlvasószemüveg kezelés

Említést érdemel még az öregszeműség, vagyis a presbiopia kezelése. Ez egy óriási piac, hiszen minden 50 év feletti ember olvasószemüvegre szorul. Érdekes módon a klinikák nagyon későn mozdultak rá erre a piacra.

Az első a Focus Medical volt Budapesten, ezt követte a Sasszemklinika. Mindketten ugyanolyan elven működő eljárást kínálnak, a Facebook hozzászólások alapján igen jó eredménnyel.

Vidéken a nagyon magas áron dolgozó győri klinika kísérletezik egy egészen más elvű eljárással, ami sokkal egyszerűbb és ugyanakkor sokkal drágább, mint a pesti klinikák által kínált eljárás. Furcsa módon a harmadik pesti klinika, a St. James is ezt a Győrben használt módszert tervezi bevezetni ijesztően magas áron, vélhetőleg azért, mert nem akart harmadikként megjelenni a Focus Medical és a Sasszemklinika mögött ugyanazzal az eljárással. Ár/ érték arány szempontjából a Focus és a Sasszemklinika eljárása látszik jobbnak, egyrészt mert olcsóbb, másrészt mert egyben korrigálja az esetleges távoli éleslátás problémát. A másik eljárás nemcsak, hogy nem korrigál távoli dioptria hibát ha az is van, de csak erős fényben működik jól, ami határozottan hátrány.