Lézeres szemműtét ár/érték viszonyok az orvosi munka minőségét, megbízhatóságát tekintve.

Lézeres szemműtét ár/érték viszonyok az orvosi munka minőségét, megbízhatóságát tekintve.Biztosak lehetünk-e abban, hogy az orvosok minden klinikán csak akkor javasolják számunkra a lézeres szemműtét elvégzését, ha valóban jól járunk vele? Van-e a gazdasági kényszernek hatása az orvosok objektív ítéletére, szakmai munkájára?

Ha már tisztában vagyunk a PRK a LASIK és a FEMTO kezelés lényegével, az egyénre szabott lézeres szemműtét fontosságával, akkor már egész közel vagyunk ahhoz, hogy a számunkra ideális ár/érték arányú kezelést válasszuk és elégedetten éljünk életünk végéig szemüveg vagy kontaktlencse nélkül. Tételezzük fel, hogy úgy döntöttünk, hogy számunkra mondjuk a FEMTO lézeres szemműtét az ideális választás. Olyan klinikákat is találtunk ahol negyedik generációs lézerek dolgoznak, a klinika úgy tűnik elég nagy ahhoz, hogy teljék neki új lézerre és tisztességes szervizre. Megvizsgáltuk az árakat, itt olcsóbb, ott drágább, akkor most menjünk-e oda egyenest, ahol olcsóbb, az ár az egyetlen szempont ezek birtokában, vagy másra is tekintettel kell lennünk?

A szemműtét eredménye nem csak az alkalmazott lézeres technikán múlik, hanem azokon az orvosokon, akik tanácsot adnak nekünk, jól járunk-e azzal, ha elvégeztetjük a lézeres szemműtétet. Az esetek egy részében a műtét elvégezhető ugyan, technikailag nincs akadálya de kellő tapasztalat birtokában tudható, hogy a végeredménnyel az ügyfél nem lesz elégedett. Tehát nem kellene megcsináltatni.

Az egészségügyi törvény értelmében az orvosnak objektív tájékoztatást kell adnia arról, milyen eredményre számíthatunk, mik a valódik kockázatok, milyen szemműtét lenne a számunkra ideális és az eredmények alapján arra is fel kell hívják a figyelmünket, ha jobban járnánk, ha nem kérnénk a beavatkozást, mert nem biztos, hogy hosszú távon elégedettek leszünk az eredményekkel. De vajon megteszik-e ezt ? Érdekükben áll őszintének lenni ? Adott esetben lebeszélni a beavatkozás elvégeztetéséről, ha ez lenne a mi érdekünk?

Tehát az, hogy tisztában vagyunk a technikai kérdésekkel, a beavatkozás tipusokkal nem elég, a másik fontos szempont, amit alaposan meg kell fontolnunk, az az orvosi munka minősége, illetve a gazdasági kényszer hatása az orvosi munka minőségére. Olyan klinikát kell válasszunk, ahol bízhatunk abban, hogy az orvosok döntését a szigorú orvosi szempontok, és nem a hó végéig esedékes számla fizetési kötelezettségek befolyásolják. Ez azért nem lehetetlen.

Eltekintve néhány kisebb vidéki centrumtól, ahol a nagyon alacsony forgalom teljesen korszerűtlen lézerrel párosul joggal feltételezhetjük, hogy az orvosok tisztában vannak szakmájuk szabályaival, tisztességesen el tudják végezni a beavatkozásokat. A klinikák tulajdonosai mindenhol a lehető legjobb szakembereket igyekeznek megszerezni a magánklinikákra. Különösen azért teszik ezt, mivel ha nagyon magas bért is fizetnek az orvosoknak, az még mindig eltörpül a méregdrága lézerek költségeihez képest, vagyis a tulajdonosoknak „megéri” a legjobb orvosokat megszerezni, ami nekünk fogyasztóknak jó. Az orvosi képesség oldallal tehát általában nincs baj. Egész nagy biztonsággal tételezhetjük fel, hogy a klinikák döntő többségében lézeres szemműtét végzésében jártas, jól felkészült orvosok dolgoznak.

Az orvosi munka minőségét nagyon sok szempont határozza meg, /az elvégzett beavatkozások száma, az orvos gyakorlata, stb./ de a dolgozat céljának megfelelően most tekintsük csak a gazdasági kényszer hatását az orvosi munkavégzésre, azt is csak elméletben.

A lézeres szemműtéteket végző magánklinikák vállalkozók tulajdonában vannak, akik nyereség reményében fektetik be a pénzüket. (Érdekes, hogy hazánkban az egy máltai tulajdonban lévő St. James klinikán kívül a tulajdonosok is hazai vállalkozók, ami abból a szempontból nagyon örömteli, hogy ha bármi problémánk adódik, nem Máltára kell mennünk perlekedni.)

Az minden magánklinikára igaz, hogy épp úgy mint minden vállalkozás, a lézeres szemműtétet végző klinikák is nyereség orientáltak. Ez pedig gazdasági kényszert szül, az orvos tudja, hogy a klinika nyereséget kell produkáljon, egyébként előbb-utóbb megszűnik az állása.
A kérdés az, mit tesz az orvos, ha a jelentkező szeretné elvégeztetni a műtétet, de Ő jól tudja, hogy nem feltétlenül várható jó eredmény az adott esetben, ha saját rokonáról volna szó, bizony lebeszélné a beavatkozásról? Legjobb orvosi meggyőződése alapján nem vállalja a műtétet, mert úgy ítéli meg, hogy a kockázat/siker arány túl magas, vagy beszedi a beavatkozás árát és operál?

Kicsit kisebb a közvetlen érdekkonfliktus akkor, ha az orvos nem tulajdonos a klinikán, direktben nem jelentkezik a zsebében haszonként, ha egy adott páciensnél vállalja, vagy nem vállalja a műtétet. A nagy budapesti klinikiákon ez a helyzet, a Sasszem klinikán, a Focus Medicalban, az Optimumban és a St. Jamesben a tulajdonosok teljesen elválnak a munkát effective végző és az operáljunk vagy ne operáljunk döntést hozó orvosoktól. A kis klinikákon és vidéken ez az elválás hiányzik ott szinte mindig maga az orvos-tulajdonos a vizsgáló és a döntést hozó személy, tehát ott az anyagi érdekeltség teljesen közvetlen.

Lézeres szemműtét ár/érték viszonyok az orvosi munka minőségét, megbízhatóságát tekintve.Ne felejtsük el, hogy az orvosnak az esetek egy részében nincs könnyű dolga. Dilemmájuk megértéshez tételezzük fel, hogy egy modern lézerrel felszerelt klinikán x szem kezelését kell elvégezni ahhoz, hogy legalább nullszaldós legyen. Mit tesz az orvos, ha úgy látszik, nem lesz meg a kellő számú kezelés, így a klinika léte, s persze az ő állása, megélhetése is veszélybe kerül? Vagy éppen megvan a szükséges kezelésszám, de ehhez sok engedményt kellett adni, így a szükséges bevétel mégsincs meg? Mit kockáztat? A saját állását, vagy a páciens biztonságát? Vélhetőleg egy olyan szituációban, ahol biztosan rossz lesz az eredmény, nem vállalja a műtétet, még ha a páciens szeretné is, hiába van szüksége a klinikának a hó végén kifizetendő lézer lizing vagy szervízdíjra.
Kétes esetben előfordulhat, hogy azt is elvállalja, amit talán a saját rokonának, gyerekének nem végezne el.

Azt nem is tudhatjuk biztosan, melyik klinikának hány műtétet kell elvégezni ahhoz, hogy ne váljon veszteségessé, de ahol jó sok műtétet csinálnak, vélhetőleg könnyebben érvényesülnek a szakmai szempontok (vagyis „belefér”, hogy valakit ne kezeljenek meg).
Összességében, elsősorban a budapesti nagy klinikák vonatkozásában a helyzet megnyugtató.

Biztos nem tévedünk, ha azt tételezzük fel, hogy az orvosok többsége a szakmai tisztesség mentén dönt a kényes kérdésekben is. Ebben azért bízhatunk joggal, mert ha szétnézünk saját ismeretségi körünkben, biztos találunk nem egy olyat, aki már túlesett egy lézeres szemműtéten és kifejezetten elégedett az eredménnyel. De ha nem, a nagy klinikák facebook oldalán százával találhatunk ilyeneket. Tehát akik jól választanak klinikát, azok egész nagy eséllyel számíthatnak a teljes megelégedésre.

Mivel magunk nem nagyon tudjuk megítélni az orvosi munka minőségét, mit tehetünk mégis, hogy a legjobb szolgáltatást válasszuk magunknak?
Három dolgot biztosan:

1/ Nem a klinikák weboldalait nézzük, oda bármit lehet írni. A Facebook oldalaikat kell megvizsgálni. Facebook profilokat elég nehéz hamisítani, aki ott hozzászól, az valódi ügyfél. Azok a klinikák, akiknek nincs egy olyan Face oldala, ahol több száz valódi ügyfél valódi véleményét olvashatjuk, eleve nem jönnek szóba. Ahol több száz elégedett ügyfelet találunk, oda nyugodtan mehetünk.

2/ Oda menjünk, ahol a legtöbb elégedett saját ismerősünk járt. Egy körkérdéssel a Facebookon nagyon hamar megtudhatjuk ezt az infot. Ne kísérletezzünk mással, még ha néhány 10.000 Ft-ot is spórolhatunk, menjünk oda, ami bevált a saját ismerőseinknek.

3/ Kerüljük el a kis forgalmú, új, jelentős árengedményeket kínáló klinikákat, mert ott a gazdasági kényszer nagyon jelentős. Szomorú példa erre az egyik budapesti fapados klinika, ahol maguk a tulajdonosok végzik a vizsgálatokat és döntenek arról, kinek vállalják a kezelését. Kis klinika, nagy árengedmény, közvetlen anyagi érdekeltségű orvosok, ősrégi, űrechnikának hirdetett lézer, elavult, veszélyes eljárások. Itt valószínűleg nagyon befolyásolja a gazdasági kényszer a döntéseket.

4/ Ha bizonytalanok vagyunk, menjünk el legalább két helyre. A vizsgálat általában ingyenes, ha két különböző helyen egybehangzó véleményt kapunk, nem nagyon kell aggódnunk a továbbiakban az alkalmasságunk vonatkozásában.

5/ Ne dőljünk be a marketingnek! Csak példaként: Néhány, akciós kezelést hirdető intézményben a kontroll-vizsgálatokért utólag trükkösen pénzt kérnek, ha valamilyen kedvezményt igénybe veszünk. Tehát a kedvezmény nem valódi, később a kontrollokért befizetjük az összeget.. Az újonan felbukkant fapados klinikákon csak a hatalmas árengedményeik miatt tudnak a piacon maradni, ott óriási a gazdasági kényszer, nehezen hihető, hogy bárkiről is lemondanak, ha az illető hajlamos kifizetni a kezelést. A saját barátainknak, ismerőseinknek higgyünk, ne a marketingeseknek.